Background image

terug

Montignac tegen jeugdvet

1     Op de lagere school werd Michel Montig-    altijd veel. Toch zie je op die leeftijd grote ver-
 nac door zijn klasgenootjes vaak gepest van- schillen in dikte. Die kun je alleen verklaren,
 wege zijn gewicht en zijn gymleraar hield de als je naar hun voedingspatronen kijkt.
 jonge Michel aan de rest van de klas voor als6     De industrie en de voedingsdeskundigen
 afschrikwekkend voorbeeld. Van zijn overge- mogen dan de grootste boosdoeners zijn,
 wicht kwam hij pas af in de jaren tachtig, hoe- Montignac laat ook de rol van de moeders
 wel hij toen voor zijn werk dagelijks zwaar niet onbesproken. Vroeger letten zij op het
 moest lunchen. Om dat te overleven dokterde eten van hun kinderen, maar nu zijn ze van-
 hij een eigen dieetmethode uit, waarmee hij in wege hun werk veel afwezig. Gebrek aan
 drie maanden zestien kilo verloor. aandacht kan een kind tot extra eten aanzet-
2     Dat succes zette hem in 1987 aan tot het ten, meent hij. Ook is er in zijn ogen een cul-
 schrijven van zijn boek Ik ben slank, want ik tuur van toegeeflijkheid ontstaan. Omdat
 eet. Hij keerde zich daarin tegen de gangbare moeders hun kinderen te weinig zien, zijn ze
 opvatting dat overgewicht moet worden be- eerder geneigd de kinderen hun zin te geven.
 streden met minder eten en een calorieëndi-7     Dat moeders werken, is een gegeven,
 eet. Montignac bracht de voor velen bevrij- geeft Montignac toe. “Daarom richt ik mijn kri-
 dende boodschap dat je aan de lijn kon doen tiek vooral op de voedingsdeskundigen. Zij
 door te blijven eten, mits je zijn methode, het gaan door met het verspreiden van de bood-
 vermijden van bepaalde voedselcombinaties, schap dat het goed komt wanneer de jeugd
 zou toepassen. minder eet, meer beweegt en minder voor de
3     Met zijn nieuwste boek Voorkomen en be- tv hangt. Maar zo eenvoudig is het niet.”
 strijden van zwaarlijvigheid bij kinderen, dat8     De kans dat zijn nieuwe boek hem alsnog
 afgelopen vrijdag in Frankrijk verscheen, wetenschappelijke erkenning brengt, lijkt niet
 mengt Montignac zich in de actuele discussie groot, als je afgaat op de reactie van de Fran-
 over het groeiende leger van dikzakjes. Van se voedseldeskundige mevrouw Cassuto, ge-
 de Franse tienjarigen kampt nu al 12,7 pro- specialiseerd in de voeding van zwaarlijvige
 cent met overgewicht, bij de zesjarigen ligt kinderen. Zij verbaast zich er hogelijk over dat
 dat zelfs op 14 procent. De Franse jeugd doet Montignac het belang van lichamelijke inspan-
 zo mee met de Europese trend die aangeeft ning zo bagatelliseert. “Uit alle onderzoeken
 dat binnen tien jaar één op de vier kinderen komt juist naar voren hoe belangrijk die factor
 aan zwaarlijvigheid lijdt, als er niets aan ge- is. De strijd tegen een zittend bestaan is es-
 daan wordt. sentieel om zwaarlijvigheid te voorkomen.”
4     In zijn nieuwe boek doet Montignac een9     In het algemeen slaat Montignac in haar
 scherpe aanval op de voedseldeskundigen en ogen de plank mis door eenzijdig de nadruk
 de voedingsindustrie die producten op de op voeding te leggen. “Het staat vast dat dik-
 markt brengt, die voor een deel de vervetting heid door een complex van factoren wordt
 van de jeugd veroorzaken. Deze producten veroorzaakt. Meneer Montignac is geen we-
 scoren veel te hoog op de door Montignac tenschapper, maar een goede marketingman.
 toegepaste ‘glycemische index’. Die bepaalt Dat is hij altijd geweest.”
 in welke mate de suikerspiegel na het nutti-10     Mevrouw Cassuto bestrijdt dat de onaf-
 gen van een maaltijd verhoogd blijft. Hoe ho- hankelijkheid van de voedingsdeskundigen in
 ger de bloedsuikerspiegel, des te meer insu- gevaar komt, hoewel zij veelal geld van de in-
 lineproductie en als gevolg daarvan des te dustrie krijgen om onderzoek te doen. Ze
 meer vet, luidt de analyse van Montignac. Hij vindt het niet zinvol om de positie van wer-
 vermoedt dat er sprake is van een ‘stilzwij- kende moeders in de discussie te betrekken.
 gende samenzwering’: de multinationals beta- “Wat wil hij dan? Dat alle vrouwen weer ach-
 len voedingsdeskundigen om die gezond- ter het aanrecht gaan staan? Ik vind het trou-
 heidsadviezen te geven, die passen bij de wens principieel verkeerd om alleen naar de
 marketing van hun producten. moeders te wijzen. Er zijn ook nog vaders,
5     Behalve slechte voeding worden ook ge- kindermeisjes en de kinderen zelf.”
 brek aan beweging en erfelijke bepaaldheid11     Mevrouw Cassuto raadt kinderen aan
 wel genoemd als verklarende factoren voor goed en rustig te eten en minder. Dat laatste
 zwaarlijvigheid. Montignac heeft met beide is de grote steen des aanstoots voor Montig-
 niet veel op. Zijn vader bijvoorbeeld woog 120 nac. De vete tussen hem, de voedselindustrie
 kilo en zelf was hij ook dik, maar aan dat erfe- en de wetenschap duurt dus vermoedelijk
 lijke lot wist hij met goede voeding te ontko- voort.
 men. Kinderen van drie tot vijf jaar bewegen 
  
  Naar een artikel van Fokke Obbema,
  de Volkskrant, 9 september 2003