1 | | Op de lagere school werd Michel Montig- | | | | altijd veel. Toch zie je op die leeftijd grote ver- |
| | nac door zijn klasgenootjes vaak gepest van- | | | | schillen in dikte. Die kun je alleen verklaren, |
| | wege zijn gewicht en zijn gymleraar hield de | | | | als je naar hun voedingspatronen kijkt. |
| | jonge Michel aan de rest van de klas voor als | | 6 | | De industrie en de voedingsdeskundigen |
| | afschrikwekkend voorbeeld. Van zijn overge- | | | | mogen dan de grootste boosdoeners zijn, |
| | wicht kwam hij pas af in de jaren tachtig, hoe- | | | | Montignac laat ook de rol van de moeders |
| | wel hij toen voor zijn werk dagelijks zwaar | | | | niet onbesproken. Vroeger letten zij op het |
| | moest lunchen. Om dat te overleven dokterde | | | | eten van hun kinderen, maar nu zijn ze van- |
| | hij een eigen dieetmethode uit, waarmee hij in | | | | wege hun werk veel afwezig. Gebrek aan |
| | drie maanden zestien kilo verloor. | | | | aandacht kan een kind tot extra eten aanzet- |
2 | | Dat succes zette hem in 1987 aan tot het | | | | ten, meent hij. Ook is er in zijn ogen een cul- |
| | schrijven van zijn boek Ik ben slank, want ik | | | | tuur van toegeeflijkheid ontstaan. Omdat |
| | eet. Hij keerde zich daarin tegen de gangbare | | | | moeders hun kinderen te weinig zien, zijn ze |
| | opvatting dat overgewicht moet worden be- | | | | eerder geneigd de kinderen hun zin te geven. |
| | streden met minder eten en een calorieëndi- | | 7 | | Dat moeders werken, is een gegeven, |
| | eet. Montignac bracht de voor velen bevrij- | | | | geeft Montignac toe. “Daarom richt ik mijn kri- |
| | dende boodschap dat je aan de lijn kon doen | | | | tiek vooral op de voedingsdeskundigen. Zij |
| | door te blijven eten, mits je zijn methode, het | | | | gaan door met het verspreiden van de bood- |
| | vermijden van bepaalde voedselcombinaties, | | | | schap dat het goed komt wanneer de jeugd |
| | zou toepassen. | | | | minder eet, meer beweegt en minder voor de |
3 | | Met zijn nieuwste boek Voorkomen en be- | | | | tv hangt. Maar zo eenvoudig is het niet.” |
| | strijden van zwaarlijvigheid bij kinderen, dat | | 8 | | De kans dat zijn nieuwe boek hem alsnog |
| | afgelopen vrijdag in Frankrijk verscheen, | | | | wetenschappelijke erkenning brengt, lijkt niet |
| | mengt Montignac zich in de actuele discussie | | | | groot, als je afgaat op de reactie van de Fran- |
| | over het groeiende leger van dikzakjes. Van | | | | se voedseldeskundige mevrouw Cassuto, ge- |
| | de Franse tienjarigen kampt nu al 12,7 pro- | | | | specialiseerd in de voeding van zwaarlijvige |
| | cent met overgewicht, bij de zesjarigen ligt | | | | kinderen. Zij verbaast zich er hogelijk over dat |
| | dat zelfs op 14 procent. De Franse jeugd doet | | | | Montignac het belang van lichamelijke inspan- |
| | zo mee met de Europese trend die aangeeft | | | | ning zo bagatelliseert. “Uit alle onderzoeken |
| | dat binnen tien jaar één op de vier kinderen | | | | komt juist naar voren hoe belangrijk die factor |
| | aan zwaarlijvigheid lijdt, als er niets aan ge- | | | | is. De strijd tegen een zittend bestaan is es- |
| | daan wordt. | | | | sentieel om zwaarlijvigheid te voorkomen.” |
4 | | In zijn nieuwe boek doet Montignac een | | 9 | | In het algemeen slaat Montignac in haar |
| | scherpe aanval op de voedseldeskundigen en | | | | ogen de plank mis door eenzijdig de nadruk |
| | de voedingsindustrie die producten op de | | | | op voeding te leggen. “Het staat vast dat dik- |
| | markt brengt, die voor een deel de vervetting | | | | heid door een complex van factoren wordt |
| | van de jeugd veroorzaken. Deze producten | | | | veroorzaakt. Meneer Montignac is geen we- |
| | scoren veel te hoog op de door Montignac | | | | tenschapper, maar een goede marketingman. |
| | toegepaste ‘glycemische index’. Die bepaalt | | | | Dat is hij altijd geweest.” |
| | in welke mate de suikerspiegel na het nutti- | | 10 | | Mevrouw Cassuto bestrijdt dat de onaf- |
| | gen van een maaltijd verhoogd blijft. Hoe ho- | | | | hankelijkheid van de voedingsdeskundigen in |
| | ger de bloedsuikerspiegel, des te meer insu- | | | | gevaar komt, hoewel zij veelal geld van de in- |
| | lineproductie en als gevolg daarvan des te | | | | dustrie krijgen om onderzoek te doen. Ze |
| | meer vet, luidt de analyse van Montignac. Hij | | | | vindt het niet zinvol om de positie van wer- |
| | vermoedt dat er sprake is van een ‘stilzwij- | | | | kende moeders in de discussie te betrekken. |
| | gende samenzwering’: de multinationals beta- | | | | “Wat wil hij dan? Dat alle vrouwen weer ach- |
| | len voedingsdeskundigen om die gezond- | | | | ter het aanrecht gaan staan? Ik vind het trou- |
| | heidsadviezen te geven, die passen bij de | | | | wens principieel verkeerd om alleen naar de |
| | marketing van hun producten. | | | | moeders te wijzen. Er zijn ook nog vaders, |
5 | | Behalve slechte voeding worden ook ge- | | | | kindermeisjes en de kinderen zelf.” |
| | brek aan beweging en erfelijke bepaaldheid | | 11 | | Mevrouw Cassuto raadt kinderen aan |
| | wel genoemd als verklarende factoren voor | | | | goed en rustig te eten en minder. Dat laatste |
| | zwaarlijvigheid. Montignac heeft met beide | | | | is de grote steen des aanstoots voor Montig- |
| | niet veel op. Zijn vader bijvoorbeeld woog 120 | | | | nac. De vete tussen hem, de voedselindustrie |
| | kilo en zelf was hij ook dik, maar aan dat erfe- | | | | en de wetenschap duurt dus vermoedelijk |
| | lijke lot wist hij met goede voeding te ontko- | | | | voort. |
| | men. Kinderen van drie tot vijf jaar bewegen | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | Naar een artikel van Fokke Obbema, |
| | | | | | de Volkskrant, 9 september 2003 |