Background image

terug

Gouden regels

Gebaseerd op een discussie met jongeren uit de pleegzorg

U moet kinderen serieus nemen en naar hen luisteren.
Te vaak wordt er niet met kinderen gepraat. Neem kinderen serieus en vraag hun wat ze willen en vinden. Kinderen kunnen vaak al op heel jonge leeftijd aangeven wat ze wel en niet willen en wat zij belangrijk vinden.

U moet het vertrouwen van kinderen niet beschamen.
Kinderen geven soms aan dat ze informatie in vertrouwen willen vertellen. Deze vertrouwelijke informatie mag u alleen met anderen bespreken als het kind toestemming heeft gegeven. Praat u hierover met anderen zonder die toestemming, dan kan het kind zich gekwetst en onzeker voelen.

U moet rekening houden met de familiebanden van de kinderen.
Wanneer een kind pleegzorg nodig heeft, zou er allereerst naar mogelijkheden binnen de familie of in het sociale netwerk gezocht moeten worden. Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor opa’s en oma’s, omdat blijkt dat die in de praktijk nogal eens worden vergeten. Broertjes en zusjes moeten niet zomaar in verschillende pleeggezinnen ondergebracht worden. Een gedeelde geschiedenis biedt steun.

U moet kinderen niet belasten met beslissingen die overhaast genomen moeten worden.
U moet kinderen een goed advies geven en daarna moet een kind voldoende tijd hebben om erover na te denken. Bepaalde keuzes hebben immers vergaande gevolgen.

U moet kinderen uit pleeggezinnen in de gelegenheid stellen om onderling contact te hebben.
Kinderen die dezelfde ervaringen achter de rug hebben, voelen elkaar beter aan.
Pleegkinderen vinden het daarom soms niet prettig om zulke persoonlijke ervaringen met vriendjes en vriendinnetjes van school te bespreken.

Naar een artikel op www.pleegzorg.nl