Background image

terug

Tong zonder bijsmaak

Tong zonder bijsmaak – Zeeuwse proef met duurzame kweek van zoutwatervis

 (1) Bert Meijering trekt zijn groene    Solea heeft er – op experimentele
 laarzen aan en loopt naar een vijver80 basis – al enige jaren ervaring mee.
 met zeewater. Een stukje van de bo- Bovendien voedt tong zich met zagers.
 dem is afgezet met rechtopstaand Daarin bestaat in Nederland eveneens
5 groen gaas. “Hierin moeten vier plat- expertise: het Zeeuwse bedrijf Topsy
 visjes zitten, vier tongetjes, maar ze Baits is wereldwijd de specialist in de
 hebben zich in het zand verstopt.” Hij85 kweek van deze zeewormen.
 woelt met zijn hand over de bodem en (6) Het ideaal van de ontwerpers van
 krijgt er een ter grootte van zijn hand- ‘Zeeuwse Tong’ ziet er als volgt uit: in
10 palm te pakken. “Deze heeft net een een speciaal broedhuis worden jonge
 zeeworm achter zijn kiezen”, zegt tongen en schelpdieren gekweekt.
 Meijering, wijzend op een bobbel90 Deze dieren worden vervolgens uitge-
 onder de huid van de platvis. zet in grote vijvers waarin ook zagers
 (2) Meijering is directeur van Topsy worden geteeld. Het zeewater in de
15 Baits, een bedrijf in de provincie Zee- vijvers komt uit de omliggende zoute
 land dat ‘zagers’ kweekt, de zeewor- wateren (Ooster- of Westerschelde).
 men waarvan je op het strand door-95 Na gebruik in de bassins bevat het
 gaans de aanwezigheid kunt zien aan water de mest van de tong. Die wordt
 gaatjes in het natte zand waaruit lucht benut voor het kweken van algen (een
20 opborrelt. Hij struint verder door het soort kroos dat op het water drijft) of
 bassin, een bak van honderd meter zilte gewassen zoals zeewier en zee-
 lang en tien meter breed, en komt na100 kraal en het water wordt weer schoon
 enkele minuten met een handvol kok- teruggepompt. Die algen vormen ver-
 kels terug. “Kokkels doen het hier ook volgens weer voedsel voor de schelp-
25 redelijk.” Hij maakt een schelpje open dieren, zoals kokkels, mosselen of
 en eet het weekdiertje rauw op. “En ze oesters.
 smaken prima.”105 (7) “Wij willen zoveel mogelijk de na-
 (3) Begin deze week werden er enkele tuurlijke kringloop nabootsen”, aldus
 honderden tongetjes in twee bassins Ketelaars. De proefboerderij van vijftig
30 van zagerkwekerij Topsy Baits in Zee- hectare zal op theoretische gronden,
 land losgelaten. Het is de aftrap van zo berekenen de ontwerpers, een
 ‘Zeeuwse Tong’, een proefproject110 jaarlijkse productie van dertig ton tong,
 waarin wordt gekeken of het mogelijk honderdvijftig ton zagers en duizend
 is een zoutwatercultuur in Zeeland op ton kokkels kunnen opleveren met een
35 te zetten. Vorige week werd daartoe totale economische waarde van twee
 een overeenkomst gesloten. Het miljoen euro.
 Ministerie van Landbouw betaalt de115 (8) In het projectplan ‘De Zeeuwse
 helft van de kosten. De andere helft Tong’ is berekend dat in principe tien-
 komt onder andere uit de visserij-, tot vijftienduizend hectare land-
40 schelpdier- en landbouwsector. Na de bouwgrond zou kunnen worden omge-
 eerste experimenten in de vijvers van zet in aquacultuur; dat is zo’n tien
 Topsy Baits gaat een proefboerderij120 procent van de provinciale landbouw-
 van start in het dorp Colijnsplaat in grond. Maar wil Zeeland dit ook? En
 Zeeland. hoe gaat dat het landschap veran-
45 (4) “Het idee is ontstaan tijdens een deren? De provincie is groot voor-
 conferentie”, vertelt onderzoeker Wil- stander van de aquacultuur. De land-
 lem Brandenburg van de Landbouw-125 bouwsector stond er aanvankelijk
 universiteit van Wageningen, die het huiverig tegenover. “Tijdens de eerste
 project samen met collega-onderzoe- informatiebijeenkomsten reageerden
50 ker Jan Ketelaars op poten heeft ge- sommige boeren ronduit verontwaar-
 zet. “We discussieerden over het feit digd”, zegt Wageningen-onderzoeker
 dat zoet water in de toekomst steeds130 Brandenburg. “Ze zeiden: ‘U denkt
 schaarser zal worden en dat de land- toch niet dat wij het land dat we na de
 bouw daar heel veel van nodig heeft. watersnoodramp met veel moeite
55 ‘Is daar een duurzame, dus milieu- geschikt hebben gemaakt voor de
 vriendelijke oplossing voor te beden- akkerbouw, weer laten verzilten?’.”
 ken die ook nog economische toe-135 (9) Maar tijdens de presentatie van de
 komstmogelijkheden biedt?’, vroegen plannen, afgelopen zomer, waren de
 wij ons af. Uiteindelijk kwamen we op reacties positiever. Een aantal boeren
60 het kweken van zoutwatervis. Daar is zag ook de economische voordelen.
 immers enorme behoefte aan – vis is “Akkerbouwers verdienen met aardap-
 gezond – maar er is steeds minder140 pelen, suikerbieten of granen, als het
 van, doordat de zeeën uitgeput raken.” meezit, een paar duizend euro per
 De teelt moest echter wel op een duur- hectare. Met aquacultuur kunnen ze
65 zame manier gebeuren: zonder vervui- daar vier keer zoveel uit halen.”
 ling van zeewater met meststoffen, (10) De zoutwatercultuur zal zeker
 zonder antibiotica, en zonder gebruik145 gevolgen hebben voor het landschap.
 van gemalen visresten of vismeel, Zeeland zal er anders gaan uitzien.
 want voor dat laatste wordt de zee im- “We moeten goed nadenken over hoe
70 mers ook leeggevist. “We willen geen we aquacultuur inpassen in het
 tweede bio-industrie introduceren”, landschap. We hebben de Grontmij,
 aldus Brandenburg.150 een andere partner in het project,
 (5) “Van de zeevis is tong tot nog toe gevraagd hiervoor een ontwerp te
 de beste kandidaat voor aquacultuur1), maken en zullen ook de bevolking om
75 vult Ketelaars aan. Tong is een zeer een mening vragen. We willen wel dat
 dure vis (en dat zal nog wel zo blijven) de Zeeuwen straks trots worden op de
 en het ziet ernaar uit dat hij zich goed155 zilte aquacultuur en met plezier langs
 leent voor kweek. Het IJmuidense bedrijf de vijvers fietsen.”

Naar een artikel van Astrid Smit,
Intermediair, mei 2007

noot 1 aquacultuur: het kweken van (zee)vis in speciale vijvers

We kunnen de tekst verdelen in vijf delen:
Deel 1: alinea’s 1 en 2
Deel 2: alinea’s 3, 4 en 5
Deel 3: alinea’s 6 en 7
Deel 4: alinea’s 8 en 9
Deel 5: alinea 10