Background image

terug

Hoe terecht is vleesvrees?

Hoe terecht is vleesvrees?


1    Tessa (8) staart naar haar bord    miljoen mensen in Nederland ziek
 met daarop haar geliefde gehaktbal. worden.
 “Mam, kan ik dat nou wel eten?” “Ja,6    Een beetje uit het nieuws, maar
 waarom niet, dat vind je anders toch nog wel degelijk een belangrijke kwes-
 ook heel lekker?” “Ja maar mam, je tie, is de verontreiniging van vlees met
 hebt toch ook wel op tv gezien dat al resten van antibiotica en hormonen.
 die dieren besmet kunnen zijn met Antibiotica mengt men vaak uit preven-
 mond- en klauwzeer?” Kinderen zien tief oogpunt door het veevoer. De res-
 het jeugdjournaal en ook op scholen tanten krijgen wij op ons bord. Over
 wordt gesproken over de kwestie hormonen valt helemaal niets met ze-
 ‘vlees en veiligheid’. Voorlichtings- kerheid te zeggen, omdat ze lastig zijn
 instanties worden bestookt met vragen op te sporen. Groeihormonen kunnen
 en de slagers merken het in de verko- worden toegepast op dieren omdat ze
 pen. Er heerst dus wel degelijk wan- hierop lekker snel groeien en vooral
 trouwen over het vlees. Maar is dat wel mager vlees krijgen. De overheid con-
 helemaal terecht? troleert hierop streng, maar in de Ame-
2    Volgens Louis van Nieuwland, spe- rikaanse veehouderij is het gebruik van
 cialist Voedsel, kwaliteit en Veiligheid hormonen vrij normaal. Helemaal ze-
 bij het Voedingscentrum in Den Haag, ker van een hormoon- en bacterievrij
 is die bezorgdheid een beetje overbo- stukje vlees is men alleen als men
 dig. De voedselproducerende industrie kiest voor biologisch vlees, te herken-
 in Nederland wordt goed gecontroleerd nen aan het EKO-keurmerk.
 en er zijn vele veiligheidsmaatregelen7    Wie volledig meegaat in alle hor-
 getroffen. “Als je bijvoorbeeld naar rorverhalen rond vlees, zou de mening
 Mond- en klauwzeer (MKZ) kijkt, is dat kunnen krijgen dat vlees dus bijzonder
 theoretisch een van dier op mens over- slecht is. Maar niets is minder waar.
 draagbare ziekte als je de rauwe melk Vlees is in Nederland een belangrijk
 drinkt van een koe met MKZ. Hoeveel basisvoedingsmiddel. Toegegeven, al
 mensen drinken echter nog rauwe le voedingsstoffen die in vlees zitten,
 melk?” zijn ook uit andere producten te halen.
3    Met BSE ligt de situatie een beetje Maar vlees scoort op het gebied van
 anders. In 1996 is door wetenschap- voedingswaarde wel hoog. Van de ei-
 pers het verband gelegd tussen BSE witten die in vlees zitten, kan gemid-
 en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob: deld 80 procent gebruikt worden voor
 een zeer zeldzame vorm van dementie de vorming van lichaamseiwitten. Ter
 die dodelijk is. Men vermoedt dat het vergelijking: bij het eiwit in peulvruch-
 eten van hersenweefsel of ruggenmerg ten is dit percentage maar 35. In de
 van een met BSE besmette koe, deze praktijk krijgt iedereen ook zonder
 ziekte veroorzaakt. Sinds 1997 wordt vlees genoeg eiwit binnen; voor ijzer
 daarom het risicomateriaal, dat wil ligt dit lastiger. Vlees bevat veel ijzer,
 zeggen de hersenen, het ruggenmerg, en dan nog eens in de vorm van heem-
 de schedel en de darmen, bij alle koei- ijzer. Deze vorm wordt door het li-
 en die geslacht worden, verwijderd, in- chaam gemakkelijker opgenomen dan
 gezameld en verbrand. “Zolang de re- het ijzer uit plantaardige producten. Uit
 gels worden nageleefd, is het huidige een grootschalig onderzoek bleek dat
 aanbod van vlees echt veilig te noe- meisjes in de leeftijd van 10-19 jaar te
 men”, aldus Van Nieuwland. weinig ijzer binnen krijgen. Zomaar
4    Maar de controle is niet geheel wa- vlees weglaten uit de voeding betekent
 terdicht. “De Rijkskeuringsdienst van dus wel even extra goed nadenken
 Vee en Vlees (RVV) controleert ieder over wat ervoor in de plaats moet
 geslacht dier, maar het is mensen- komen.
 werk. De kans echter dat iemand in8    Eten we nu wel of geen vlees? Op
 Nederland overlijdt aan de gevolgen die vraag is dus niet echt gemakkelijk
 van te weinig groente en fruit, is vele een antwoord te geven. Dat ligt heel
 malen groter dan het risico van een persoonlijk. Een feit is dat als je kiest
 besmetting met BSE.” voor een dieet zonder vlees, je de voe-
5    Door alle drukte rondom BSE en dingsstoffen die je daardoor mist, toch
 MKZ zou je bijna vergeten dat het binnen moet zien te krijgen. Daarbij
 grootste gevaar van vlees de bacterië- moet men volgens het Voedingscen-
 le besmetting is. Een aantal jaren gele- trum in gedachten houden dat ook
 den was nog zo’n 40 procent van de plantaardige producten een bron van
 kippen besmet met Salmonella en allerlei besmetting kunnen zijn. “Zo
 Campylobacter. Als je bedenkt dat er kunnen Listeria en Salmonella bijvoor-
 in Nederland zo’n 48 miljoen kippen le- beeld ook op plantaardige producten
 ven, is de sticker op de verpakking van voorkomen. En denk eens aan
 kip waarmee je tegenwoordig gewaar- aflatoxinebesmetting van pinda.” We
 schuwd wordt voor besmetting, geen moeten aanvaarden dat ons voedsel
 overbodige luxe. Geschat wordt dat ondanks alle controlemechanismen
 door bacteriële verontreiniging van nooit voor honderd procent veilig kan
 vlees er jaarlijks minimaal een half zijn.
 
Naar een artikel van Mary Stottelaar,
J/M, 12 mei 2004