Background image

terug

Roestend Roestvrij Staal

ROESTEND ROESTVRIJ STAAL

 Engelse onderzoekers hebben eindelijk ontdekt waarom roestvrij staal soms toch roest.
 
1 Een type roestvrij staal bevat behalve ijzer ook 18% chroom, 8% nikkel en
2 2% mangaan. Chroom is hierin belangrijk, omdat het met zuurstof een
3 beschermend oxidelaagje vormt. Roestvrij staal is lang niet zo roestbestendig
4 als de naam doet vermoeden. In het glimmende metaaloppervlak ontstaan
5 soms piepkleine putjes, die kunnen uitgroeien tot grote scheuren of zelfs
6 breuken.
7 Hoe die putjes ontstaan was tot nu toe een groot raadsel, maar onderzoekers
8 denken de verklaring gevonden te hebben.
9 Het begin van zo’n putje ontstaat tijdens het stollen van gesmolten staal. In
10 het vloeibare metaalmengsel zitten hele kleine zwaveldeeltjes, afkomstig
11 uit ijzererts. Het smeltpunt van zwavel is lager dan het smeltpunt van de
12 rest van het staal. Daardoor blijven de plekken met veel zwavel het langst
13 vloeibaar. In deze fase reageert dit zwavel met chroom tot chroomsulfide
14 (Cr2S3). Rond de zwaveldeeltjes ontstaan dus chroomloze plekken. Op die
15 plaatsen kan het ijzer gaan roesten.
 
  naar: Intermediair