Background image

terug

Bijenwas

Honing en bijenwas zijn stoffen die door een bijenvolk worden geproduceerd.
Honing bestaat voornamelijk uit suiker en wordt door de bijen gebruikt als voedsel voor de bijenlarven. Van de was maken bijen honingraten. Deze raten zijn opgebouwd uit zeshoekige cellen. In een deel van deze cellen worden de larven grootgebracht; in een ander deel wordt honing opgeslagen.
Als het bijenvolk is uitgevlogen, worden de raten uit de bijenkorf genomen en kan de imker (bijenhouder) met de winning van de honing en de was beginnen.
De raten worden in een centrifuge geplaatst. Zo wordt de honing er uitgeslingerd.
Na deze behandeling bevinden zich in de cellen nog honingresten en resten van bijenlarven. De was wordt op de volgende manier verkregen. De imker doet de raten in een katoenen zak. Vervolgens brengt hij deze zak in een bak met kokend heet water en verzwaart hij de zak met stenen. Door de temperatuur van het water smelt de was en lost de achtergebleven honing op in water. De vloeibare was dringt dan door de zak heen en komt boven drijven. Als na enige tijd de temperatuur van het water gedaald is, stolt de was. Dan kan de imker de vaste brokken was uit het water halen.
Van de bijenwas maakt men boenwas en kaarsen; honing dient als broodbeleg.