Background image

terug

Artikel: How stuff works

Na enige tijd blaast Dolf de kaarsjes uit. Eén van de kaarsjes blijkt bijzonder te zijn: als het kaarsje uitgeblazen is, blijft de lont gloeien en komen er vonkjes vanaf. Even later gaat het kaarsje weer aan. Dolf en zijn vrienden willen weten hoe dit kan. Op een website vinden ze hierover de volgende informatie:

Om te begrijpen hoe deze kaarsjes werken is het nodig om eerst te begrijpen hoe een gewoon kaarsje werkt. Het belangrijkste is dan te weten wat er gebeurt als een gewoon kaarsje wordt uitgeblazen. Na het uitblazen is gewoonlijk nog gloeiende as aanwezig in de lont, die ervoor zorgt dat er een sliert paraffinedamp van de lont afkomt. De gloeiende as is alleen niet heet genoeg om de paraffinedamp te laten ontbranden.
Als een feestkaarsje opnieuw gaat branden nadat de vlam is uitgeblazen, moet er iets aan de lont zijn toegevoegd. De gloeiende as moet heet genoeg worden om de paraffinedamp te ontsteken. De meest genoemde stof die hiervoor geschikt is, is magnesium. Magnesium is een metaal dat kan branden (de ontbrandingstemperatuur is laag: 430 °C).
Binnen de brandende lont is het magnesium afgeschermd van de zuurstof en wordt het gekoeld door vloeibare paraffine. Maar als de vlam uit gaat, wordt het magnesium aangestoken door de gloeiende as in de lont. Als je naar de lont kijkt, dan zie je op de plaats waar magnesium reageert kleine plekjes oplichten. Daar springen ook vonken weg. Ergens ontstaat voldoende warmte om de paraffinedamp weer aan te steken, waardoor het kaarsje weer gaat branden.

naar: www.howstuffworks.com/question420.htm