Background image

terug

Bruin fruit

Bruin fruit

 In het tijdschrift 'Intermediair' werd door één van de lezers de volgende vraag
 gesteld:
 'Gesneden fruit wordt vaak bruin. Hoe kan dat?'
 
 Op deze vraag werd het volgende antwoord gegeven:
1 Veel vruchten hebben een enzym dat ervoor zorgt dat uit bepaalde
2 koolwaterstoffen in de vrucht bruine stoffen ontstaan.
3 Normaal zijn dit enzym en de betreffende koolwaterstoffen keurig van elkaar
4 gescheiden. Maar als je de celwanden breekt, zoals bij snijden van fruit, kunnen
5 ze bij elkaar komen. Een snelle bruining is het gevolg. Dat is goed te zien als je
6 een appel of een avocado doorsnijdt.
7 De bruiningsreactie wordt afgeremd in een zure omgeving. Citrusvruchten
8 worden daarom niet snel bruin. Vandaar ook het bekende trucje om citroensap
9 te sprenkelen op gesneden fruit. Je kunt de vruchten ook koken. Dat vernietigt
10 het enzym.