Background image

terug

kalkovens

Er zijn verschillende soorten kalkovens. hieronder worden twee
types beschreven.


Type 1:
Deze oven werd geheel gevuld met de
grondstof. De grondstof werd verhit met
de brandstof die in het stookgat was
gelegd. Men moest steeds brandstof
blijven toevoeren, zodat het vuur
ongeveer 14 dagen bleef branden. Als
al het CaCO3 was omgezet, werd de
oven leeggehaald. Daarna werd de
oven opnieuw gevuld met grondstof en
brandstof, en weer opgestookt.
Type 2:
Deze oven werd gevuld met
afwisselende lagen grondstof en
brandstof. Via het stookgat werd de
onderste laag brandstof aangestoken.
De brandstoflagen vatten daarna om de
beurt vlam, en verhitten de
grondstoflaag erboven.
De reactieproducten, waaronder de
gebrande kalk, vielen door het rooster
naar beneden in het stookgat en
werden verwijderd. Hierdoor kon de
oven aan de bovenkant voortdurend
worden bijgevuld.