Background image

terug

zout

Op de site van de Consumentenbond is de volgende informatie te vinden:

Elke dag een overdosis
1 Als we in Nederland minder zout zouden eten, zou dat naar schatting ruim 5000
2 sterfgevallen schelen. De boosdoener in keukenzout (natriumchloride) is
3 natrium. Natrium zorgt voor een stijging van de bloeddruk, het gevolg is een
4 verhoogd risico op een hart- of herseninfarct. Nederlanders krijgen dagelijks
5 rond de 11 gram zout binnen. Om goed te functioneren heeft het lichaam aan
6 1 gram voldoende. De Gezondheidsraad geeft als maximale Aanvaardbare
7 Dagelijkse Inname (ADI) een hoeveelheid van 6 gram zout.
8 Het zou beter zijn minder dan 6 gram te gebruiken, maar in de praktijk is dat
9 nauwelijks haalbaar. Dit komt omdat bijna driekwart van het zout dat we binnen
10 krijgen afkomstig is van kant-en-klare voedingsmiddelen. Bewust kiezen is
11 moeilijk want fabrikanten zijn niet verplicht het zoutgehalte op het etiket te
12 vermelden. Fabrikanten vermelden soms de hoeveelheid natrium, maar veel
13 consumenten weten niet dat dit een maat is voor het zoutgehalte.
14 Nog minder mensen weten dat het natriumgehalte met 2,5 vermenigvuldigd
15 moet worden om het gehalte keukenzout in een product te weten te komen.