Background image

terug

Rode wijn

1 Bij het maken van rode wijn worden druiven eerst gekneusd tot most. Aan deze
2 most wordt gist toegevoegd. De gist zorgt ervoor dat de druivensuiker in de most
3 wordt omgezet tot alcohol. De reactievergelijking van deze zogenoemde
4 vergisting is:
 
 C6H12O6 → 2 C2H5OH + 2 CO2
 
5 Voor de vergisting wordt de most samen met de gist in een vat gebracht. Een
6 eiken vat geeft hierbij het beste resultaat. Zo’n vat geeft namelijk de lekkerste
7 geur- en smaakstoffen aan de wijn af.
8 Na het gisten worden de vaste stoffen gescheiden van de vloeistof. De vloeistof
9 wordt opnieuw in een vat gebracht om te rijpen. Sommige wijnmakers gebruiken
10 roestvast stalen vaten voor het rijpen van de wijn. Om toch de geur- en
11 smaakstoffen te krijgen voegen ze er houtspaanders aan toe. De wijn is dan
12 sneller op smaak dan in een eiken vat.