Background image

terug

Leeftijdsgrenzen tabak enalcohol vastgesteld

Leeftijdsgrenzen tabak en alcohol vastgesteld
tekst1

Den Haag - Winkels, cafés en speciaalzaken mogen van het kabinet jongeren onder de 18 jaar geen sigaretten en andere rookwaar verkopen. Dat geldt ook voor softdrugs in coffeeshops, waar de toegang onder de 18 jaar verboden is. Voor zwak alcoholische dranken als bier en wijn ligt de grens op 16 jaar, voor sterk-alcoholische dranken op 18 jaar.
De verkoper van alcoholische dranken moet zich overtuigen van de leeftijd van zijn klant, die een
leeftijdskaart moet laten zien. Dat kan ook een rijbewijs of paspoort zijn. Voor toegang tot grote disco’s waar alcohol wordt geschonken, zal een minimumleeftijd van 16 jaar gelden. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft een handhavingsplan opgesteld, dat zij naar de Tweede Kamer zal sturen. In dat plan is ook bepaald dat mensen onder de 18 jaar niet in een casino mogen komen, en ook geen krasloten mogen kopen.
bron: Friesch Dagblad van 14 februari 1998
Groter probleem dan drugs
tekst 2

Van onze parlementsredactie
DEN HAAG - Alcoholverslaving verdient minstens zoveel aandacht als drugsverslaving. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De grote partijen willen weten hoe het staat met overmatig drankgebruik in Nederland en wat de overheid kan doen aan problemen die daardoor ontstaan. Minister Els Borst van volksgezondheid kreeg dit gisteren te horen tijdens een overleg in de Kamer over het drugsbeleid.
Politiek eist meer aandacht alcoholisme De minister laat de Kamer binnenkort weten wat ze doet. Borst staat bekend als iemand die het gebruik van genotsmiddelen die slecht zijn voor de gezondheid, wil remmen. De afgelopen tijd heeft ze onder meer gestreden voor accijnzen op tabak en voor een verbod op tabaksreclame.
bron: Leeuwarder Courant van 19 februari 1998