Background image

terug

Jonge Rotterdammers agressief

Jonge Rotterdammers agressief

Rotterdam - De onderzoekers van de Rotterdamse GGD hadden de vraag niet willen stellen. „We gingen ervan uit dat wapenbezit niet speelt bij brugklassers, wel bij derdeklassers, maar niet bij 12- en 13-jarigen die net van de basisschool komen. Op aandrang van sommige scholen hebben we de vraag toch opgenomen.”
De uitkomst had Clothilde Bun nooit verwacht. Van de Rotterdamse scholieren van 12 en 13 jaar blijkt 17 procent wel eens een wapen te dragen, meestal een mes of steekwapen. Dat is veel meer dan in een landelijk onderzoek uit 1999, waaruit bleek dat 10 procent van de 12- tot 14-jarigen een wapen draagt.
Vijf procent van de Rotterdamse brugklassers zegt ook wel eens gewapend naar school te gaan.
Natuurlijk was bedacht dat het voor brugpiepers stoer kan zijn te melden dat je niet zonder mes de deur uitgaat. Maar dat geweld ook in deze groep steeds vaker voorkomt en er geen sprake is van opschepperij, illustreert de uitkomst van andere vragen. Bun: „Waar ik van geschrokken ben is dat 41 procent van de leerlingen aangaf het afgelopen jaar te hebben gedreigd iemand in elkaar te slaan en dat een kwart dat ook hééft gedaan”.

bron: Trouw van 18 september 2000