Background image

terug

Artikelen: Werken op zondag

artikel 1

Uit een inventarisatie onder de leden van FNV Bondgenoten en het CNV blijkt dat de helft van de werknemers tegen hun zin op zondag werkt. Zelfs al gebeurt het op basis van vrijwilligheid, dan durven ze vaak niet te weigeren, omdat ze zich onder druk voelen gezet door de werkgever of collega's. Ook zijn er veel mensen die volgens de huidige regeling op zondag moeten werken, 5 maar daar bezwaar tegen hebben, meestal om religieuze redenen.

bron: www.planet.nl van 22 oktober 2002


artikel 2
Om individuele werknemers die niet op zondag willen werken, te steunen, hebben de Tweede-Kamerleden Bussemaker van de PvdA en Van Dijke van de ChristenUnie in 2001 een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Dit voorstel moet een werknemer die volgens de overlegregeling op zondag móet werken de ruimte bieden om op persoonlijke gronden te weigeren. De initiatiefnemers menen dat 5 de huidige wet te onduidelijk is en te veel vrijheid geeft aan werkgevers.
Behalve in de bijzondere cao's zou zondagsarbeid dan alleen nog plaatsvinden op basis van vrijwilligheid. De Tweede Kamer heeft het initiatief-wetsvoorstel al aangenomen, maar in de Eerste Kamer stuitte het op problemen.

bron: www.planet.nl van 22 oktober 2002


artikel 3

Initiatiefvoorstel Bussemaker / Van Dijke inzake de verruiming van zeggenschap van werknemers over arbeidstijden

Dit initiatiefvoorstel vergroot de zeggenschap van de individuele werknemers over hun arbeidstijd. Tevens bepaalt het dat een werknemer slechts arbeid op zondag hoeft te verrichten indien hij daarmee instemt. Hiertoe worden de Arbeidstijdenwet (Stb. 1995, 598) en het Burgerlijk Wetboek gewijzigd.
Het voorstel is op 11 september 2001 aangenomen door de Tweede Kamer. De 5 fracties van D66 en VVD stemden tegen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 3 december 2002 bij zitten en opstaan aangenomen. VVD en D66 stemden tegen.

bron: www.eerstekamer.nl


artikel 4

Werknemers mogen werk op zondag weigeren

DEN HAAG - Het kabinet bekrachtigde vrijdag een initiatiefwet van de Tweede-Kamerleden Bussemaker (PvdA) en Van Dijke (ChristenUnie).
(…) De nieuwe wet gaat over circa twee maanden in. De regeling leidt tot negatieve reacties van werkgevers. Die vrezen misbruik, rechtszaken en meer administratie. "Dit is een uitbreiding van de Arbeidstijdenwet, terwijl de overheid juist deregulering zou nastreven. Waar zijn we nu mee bezig?", aldus H. van Haastert, secretaris van de organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven MKB-Nederland. Ze hoopt dat een nieuwe Arbeidstijdenwet de extra regels zal wegpoetsen. Werknemersorganisaties zijn juist positief. Voorzitter D. Terpstra van de vakcentrale CNV vindt dat werknemers ten principale het recht moeten hebben om zondagwerk te weigeren. "De wet komt er niet voor niks. In praktijk worden sommige werknemers geforceerd om op zondag te werken." Het verbaast Terpstra niets dat werkgevers bezwaren hebben: "Die willen geen beperking van hun flexibiliteit. En meer rechtszaken? Ach, dat heb je altijd met een nieuwe wet."

bron: www.telegraaf.nl van 7 maart 2003