Background image

terug

Boete voor comazuiper

'Boete voor comazuiper'

Wie zwaar beschonken of in coma in de ambulance belandt, moet altijd een boete krijgen voor openbare dronkenschap. Bovendien moet deze persoon de gemaakte politiekosten betalen. Dat vindt burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.
Amsterdam wijst op de grote maatschappelijke problemen als gevolg van alcoholmisbruik. Van der Laan doet dit in een notitie over buitensporig alcoholmisbruik, die bedoeld is voor een brainstorm die minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD) binnenkort houdt. Dit meldt Trouw vandaag.
Schippers liet gisteren nog weten dat ze het 'principieel onjuist' vindt om comazuipers voor ziekenhuiskosten te laten opdraaien, zoals vorige week was voorgesteld door Herre Kingma, topman van het Medisch Spectrum Twente. De minister vreest dat een eindeloze discussie als 'eigen schuld, dikke bult' leidraad wordt voor vergoedingen van ziektekosten. Ook zitten er praktische problemen aan het voorstel. "Het is niet te controleren: een roker kan zeggen dat hij niet rookt. Bovendien: longproblemen kunnen ook andere oorzaken hebben. Als iemand hiv heeft, kan hij naar waarheid zeggen dat hij altijd veilige seks had behalve met zijn echtgenoot. Je weet niet wat die heeft uitgespookt. Als je daarnaar gaat kijken en alles moet controleren, dan grijp je in in de vrijheid van mensen." De minister ziet meer in preventie en het makkelijker maken van gezond leven.

naar: www.powned.tv van 12 en 13 maart 2012