Background image

terug

Schietpartijen onder jongeren

‘Je bent iemand, want je hebt een vuurwapen’

Schietpartijen met dodelijke afloop die kort geleden hebben plaatsgevonden,
onderstreepten dat Antilliaanse jongens vooral snel naar een wapen grijpen.
Burgemeester Ahmed Aboutaleb bevestigde dit vorige week in de Rotterdamse gemeenteraad: “Het bezit van vuurwapens is bij Antillianen niet hoger dan bij andere groepen, maar Antilliaanse jongeren gebruiken het vuurwapen wel sneller.”
“We moeten onze kinderen duidelijk maken dat je een loser bent als je een vuurwapen draagt”, vindt Ed Gumbs van het Platform van Politici van Antilliaanse en Arubaanse Afkomst. “Hoe kan het dat een deel van de Antilliaanse jongens dat hier amper drie, vier maanden is al weet hoe het aan een vuurwapen moet komen?”
Dat antwoord is niet moeilijk volgens Glenn Helberg, voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders: “De eerste tien jaar van zijn leven vraagt zo’n jongen die later ontspoort steeds: waar is mijn vader? Tussen zijn 10de en 12de levensjaar zie je hem verharden, want die vader komt niet meer.
Misschien zit zijn moeder in de gevangenis en wordt hij opgevoed door een ander. Hij is veel op straat. Daar voelt hij liefde. Eerst krijgt hij een colaatje van de drugsmaffia. Dan moet hij een pakketje wegbrengen. In de drugswereld is een vuurwapen belangrijk. Al heb je verder niks, je bent iemand, want je hebt een vuurwapen.”
naar: www.volkskrant.nl van 15 september 2010