Background image

terug

Geschiedenis VOC

De bronnen 1 tot en met 4 zijn vier beschrijvingen over de tijd van de VOC.

bron 1

Wanneer de specerijen op de markt veel geld opbrachten, werd de eilandbewoners opgedragen voor nieuwe aanplantingen te zorgen. De hoeveelheid van die aanplantingen werd van te voren bepaald en elk jaar zond de VOC zijn vloot naar de Molukken om het teveel aan aanplantingen te vernielen.


bron 2
Er werden handelsnederzettingen op gunstig gelegen plaatsen gesticht. Die bestonden uit een fort, een haven, wat pakhuizen en woningen. Van hieruit werd handel gedreven met de inlandse bevolking.


bron 3
De koning van het eiland gaf aan de Compagnie de verzekering dat alle peper en wilde kaneel die in zijn rijk groeiden aan de Compagnie geleverd zouden worden. Verder zou alle peper geladen worden op schepen van de Compagnie, zonder dat andere landen er iets van zouden krijgen.


bron 4
Begin 1621 verscheen de VOC met twaalf schepen voor het grootste eiland van de Banda-eilanden. De bemanning opende het vuur en kreeg de belangrijkste vestiging van het eiland in handen. Duizenden Bandanezen vluchtten naar de bergen. Hun dorpen werden verwoest. De inwoners werden onthoofd.