Background image

terug

De grondstoffen worden schaars

Sommige bijzondere metalen, zoals indium, neodymium en gallium zijn zo schaars aan het worden dat we de komende jaren voor vervelende keuzes komen te staan.
Er wordt voorspeld dat onze samenleving binnen tien, twintig jaar aanloopt tegen grondstoffenschaarste. Niet omdat er niet voldoende van is (slechts een klein deel van de bestaande mineralen is ontgonnen), maar omdat steeds meer moeite en energie nodig zijn voor de winning.
Het gaat hierbij om zogeheten ‘schaarse aardmetalen’, een groep van metalen die snel belangrijk is geworden voor allerlei hightechproducten, van mobiele telefoons tot zonnepanelen en accu’s voor hybride auto’s.
De wereldwijde consumptie van deze metalen zal bij ongewijzigd beleid binnen enkele decennia tot grote tekorten kunnen leiden, met ernstige gevolgen.

bron: de Gelderlander, 15 september 2010

In korte tijd steeg het marktvolume van 40.000 tot 125.000 ton neodymium per jaar. In 2006 kwam bijna de volledige wereldproductie van 137.000 ton uit China. Maar China schroefde zijn export al enkele jaren geleden terug om zijn eigen industrie te bevoorraden. Dat dreef de prijs van neodymium op tot 60 dollar per kilogram in 2007. China kan daardoor gouden zaken doen. Volgens schattingen zal tegen 2014 de wereldwijde vraag naar Chinees neodymium 200.000 ton per jaar bedragen.