Background image

terug

Informatieboekje Aalscholvers

Aalscholvers

informatie 1 : Gewone aalscholver en kuifaalscholver
In Nederland komen vooral gewone aalscholvers voor. In Groot-Brittannië komen op de rotsen langs de kust naast gewone aalscholvers ook kuifaalscholvers voor.

informatie 2 : Veren drogen
Weer op het land na een duik in het water schudt een aalscholver de vleugels goed en houdt ze wijd open om de veren te laten drogen. Als het water de huid nat maakt loopt een aalscholver de kans teveel af te koelen. Veel watervogels, zoals eenden, maken hun veren vettig om te voorkomen dat hun huid nat wordt.Aalscholvers maken hun veren minder vettig, waarschijnlijk zouden ze anders minder goed kunnen duiken.

informatie 3 : Verspreiding over Nederland
In het kaartje zijn de plaatsen aangegeven waar grote groepen aalscholvers zijn aangetroffen in de maand juni van een bepaald jaar.


informatie 4 : Voedsel in het IJsselmeer
Aalscholvers die bij het IJsselmeer leven, voeden zich met de vissen die zij vangen. Een aalscholver eet ongeveer 400 gram vis per dag. De vissen, zoals voorn en pos, eten dierlijk plankton, dat op zijn beurt leeft van de vele algen die in het water van het IJsselmeer zweven.
Soms eten aalscholvers paling. Palingen leven onder andere van vissen zoals jonge voorns en jonge pos.


informatie 5 : Samenstelling van het voedsel van aalscholvers in Groot-Brittannië
Het aandeel van de verschillende vissoorten in het menu van de aalscholvers is aangegeven in percentages.


Smelten en haringen zwemmen in scholen aan het oppervlak van het water. Platvissen en garnalen leven op de bodem van de zee.

infromatie 6 : Kijken en jagen bij aalscholvers
Een aalscholver vangt vissen door er op te "jagen" . Als hij een vis ziet , zwemt hij er snel achteraan en probeert hem te pakken. De aalscholver gebruikt vooral zijn ogen om een prooi op te sporen en te vangen. Hij moet dus helder water hebben. Als er veel algen in het water zweven, wordt het voor hem veel moeilijker om te vissen. De ogen van de aalscholver passen goed bij zijn manier van jagen.

informatie 7 : Invloed op het aantal aalscholvers
In de tachtiger jaren nam het aantal aalscholvers in de buurt van het IJsselmeer toe. Later was er weer een afname. Het schoner worden van het water van de rivieren die naar het IJsselmeer stromen, zou de oorzaak van deze afname kunnen zijn. Het water dat door de rivieren naar het IJsselmeer stroomt, is de laatste jaren minder vervuild en bevat minder mineralen.

informatie 8 : Te veel aalscholvers
De gewone aalscholver is een beschermde soort. Dat wil zeggen dat er niet op aalscholvers gejaagd mag worden. Deze maatregel is genomen, omdat de aalscholvers in Nederland leken uit te sterven. Als gevolg van de bescherming zijn er nu weer veel aalscholvers. Zoveel zelfs dat de vissers aan het IJsselmeer bang zijn dat er door al die jagende aalscholvers te weinig vis voor hen zal overblijven. De vissers beweren zelfs dat de aalscholvers bijna alle aal (= paling) opeten.

informatie 9 : Zijn er maatregelen nodig tegen de aalscholvers?
Bij het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij denkt men over maatregelen om het aantal aalscholvers te verminderen. Dat zou kunnen door de jacht op aalscholvers weer toe te laten, of door de eieren weg te halen uit de nesten. De natuurbeschermers kijken daar anders tegen aan. Ze vinden het jammer dat de Nederlandse overheid dit overweegt. Het is officieel beleid om de natuur meer kansen te geven. Nu dit nadelen blijkt te hebben, willen de vissers dat er wordt ingegrepen. En dat is niet goed.
Volgens de natuurbeschermers vangen de vissers veel meer palingen dan de aalscholvers. Paling zou slechts 1% van het menu van de aalscholvers uitmaken. Ze vinden dat men beter kan wachten met het nemen van maatregelen. De afgelopen jaren is het aantal nesten al verminderd, waardoor het aantal aalscholvers al wat is teruggelopen.