Background image

terug

Informatie

Lees eerst globaal het boekje met de informatie I tot en met X over dik worden en afvallen en beantwoord dan de vragen bijbehorende vragen. Bij het beantwoorden van de vragen kun je de informatie gebruiken.

Dik worden en afvallen
informatie I : Dik worden
Veel mensen in Nederland worden dik omdat ze te veel eten. Het teveel aan voedingsstoffen wordt omgezet in vet. Vet wordt in het lichaam opgeslagen als reserve voor tijden dat er minder voedsel beschikbaar is.

Informatie II : Joris en Karel
Joris en Karel zijn vrienden. Beide zijn 28 jaar oud. Joris is 1,90 meter lang en weegt 80 kilo. Karel is even lang, maar hij is zwaarder dan Joris.

informatie III : Wat eet en drinkt Karel op een dag?
Hierna staan de voedingsmiddelen die Karel op een bepaalde dag eet en drinkt. Ook de hoeveelheden zijn vermeld.
ontbijt: 140 g bruinbrood met 40 g kaas en 10 g boter, 2 kopjes thee
bij de koffie: 2 kopjes koffie en 50 g gevulde speculaas
lunch: 270 g bruinbrood met 40 g kaas en 20 g stroop, 3 kopjes thee, 100 g mandarijn
S middags: 200 g cola , 200 gappel, 50 g bounty
avondmaaltijd: 300 g tomatensoep, 150 g varkensvlees, 200 g patates frites, 200 g doperwten, 300 g chocoladevla
S avonds: 2 koppen koffie met 40 g spritskoek

informatie IV : 'Grazing'
'Grazing' is een Amerikaans woord voor het eten van tussendoortjes. Bij grazing ga je tussen de maaltijden iets eten of drinken dat snel veel energie levert. Je eet bijvoorbeeld 's morgens een gevulde koek, op weg naar huis neem je een reep chocolade of een mars en onder het huiswerk maken eet je chips. Deze tussendoortjes bevatten veel koolhydraten en vetten; er zitten echter maar weinig mineralen, eiwitten en vitamines in.

informatie V : 'Olestra' De voedingsmiddelenindustrie wil in bepaalde voedingsmiddelen vetvervangende stoffen gebruiken. Het eenvoudigste is om het vet gewoon te vervangen door water of lucht. Dat gebeurt in veel light-producten. Een probleem is het verlies van smaak door het water. Mensen vinden vet voedsel meestal lekkerder dan overeenkomstig vetarm voedsel. Volle melk bijvoorbeeld is voor velen lekkerder dan magere melk .
Men heeft nu een vette stof gevonden die niet verteerd wordt en ook niet in het bloed opgenomen kan worden in het verteringskanaai van een mens. Die vette stof heeft men 'olestra' genoemd.

informatie VI : Doorsnede kransslagader met aderverkalking

informatie VII : Aanbevolen hoeveelheid energie in het voedsel
Deskundigen geven de raad per dag bepaalde hoeveelheden energie op te nemen. Een voorbeeld is:

leeftijdaanbevolen energie-opname
per man per dag
16-20 jaar12400 Kj
21-49 jaar9400Kj
50-649100Kj
De getallen in de tabel gelden voor mannen met een geringe lichamelijke activiteit. Mannen die zich regelmatig lichamelijk inspannen, bijvoorbeeld bij een sporttraining. moeten per dag meer energie opnemen.

informatie VIII : Samenstelling voedsel
Hierna is een gedeelte van de Nederlandse voedingsmiddelentabel opgenomen. De gegevens zijn vermeld voor 100 g eetbaar gedeelte van het voedingsmiddel.


informatie IX : Opgenomen hoeveelheid energie
Bij een onderzoek naar voedingsgewoonten is bepaald hoeveel energie een Nederlander gemiddeld per dag met zijn voedsel opneemt. Een gedeelte van de resultaten van dat onderzoek is in het diagram verwerkt.
Er zijn bij het onderzoek drie leeftijdsgroepen gebruikt:
Groep A omvat de mannen van 16 tot 20 jaar,
groep B de mannen van 21 tot 49 jaar,
groep C de mannen van 50 tot 65 jaar.

informatie X : Quetelet-index (QI)
Door de Quetelet-index (QI) te berekenen kun je er achter komen of je gewicht past bij je lengte: je deelt je gewicht in kilo door het kwadraat van je lengte in meter.
QI=gewicht/(lengte)kwadraat
Op grond van de QI zijn vijf gewichtsgroepen gemaakt.