Background image

terug

Enkele planten in het regenwoud

2.1 Rafflesia arnoldii

Rafflesia arnoldii leeft in tropisch regenwoud van Azië. De plant is een parasiet, dat wil zeggen dat hij voedingsstoffen opneemt uit een andere plant.
Rafflesia arnoldii heeft geen echte bladeren, wortels of stengels en ook geen bladgroenkorrels. Het enige deel waaraan Rafflesia arnoldii als een plant is te herkennen, is de bloem. Deze bloem heeft een doorsnede van één meter en is roodbruin met witte spikkels. De bloem heeft de geur van rottend vlees en lokt vliegen en mestkevers.

2.2 Bromelia

Bromelia’s leven vooral op de takken van de hoogste bomen in het woud. Nieuwe bladeren van een bromelia groeien steeds zó dat oudere bladeren niet in hun schaduw staan. De bladeren vormen een soort koker in het midden van de plant. In de koker wordt regenwater opgevangen dat door de plant wordt opgenomen.
Om waterverlies tegen te gaan zijn de huidmondjes van bromelia’s overdag gesloten. Het gas dat overdag nodig is voor de fotosynthese wordt ’s nachts via de huidmondjes opgenomen en tijdelijk opgeslagen.

2.3 Bospapaja

Soms ontstaat er een open plek in het regenwoud. Die plek groeit al gauw dicht met snelgroeiende bomen. Een voorbeeld van zo’n boom is de bospapaja.
In de holle stam van die boom leven mieren die zeer agressief zijn. Aan de voet van de bladstelen bevinden zich klieren die koolhydraten afscheiden. Deze koolhydraten worden door de mieren gegeten. De mieren beschermen de boom tegen planteneters.