Background image

terug

Herkomstgebieden van allochtonen

tekst 1

De gemeenschap van mijn overgrootvader vormt een van oudste minderheidsgroepen in Nederland. Rond 1890 kwamen de eersten om als stoker of kolenbrander in de koopvaardij te werken. Later werden ze pindakoekjesverkoper of restauranthouder zoals mijn overgrootvader.

tekst 2
Mijn opa en oma kwamen met hun kinderen in 1966 naar Nederland. Mijn opa heeft eerst in een fabriek gewerkt en is later een eigen bedrijf begonnen. Dat was een winkel in mediterrane producten. Mijn vader was 10 jaar toen hij naar Nederland kwam. Hij heeft nu een eigen restaurant.

tekst 3
Ik ben in 1996 aangekomen in Nederland samen met mijn zusje. Wij hoopten hier eindelijk rust te vinden na al die jaren ellende. Ik vind het vreselijk dat ik de rest van mijn familie moet missen. Na tien jaar voel ik mij nog altijd niet thuis in Nederland. Ondanks dat ik hier langer woon dan in mijn geboorteland.

tekst 4
Na de onafhankelijkheid in 1949 is mijn familie naar Nederland gekomen. Lange tijd hebben zij in pensions en opvangkampen gewoond. Daar wilden ze liever niet weg. Toch werden ze gedwongen om te verhuizen naar een woonwijk. Eigenlijk wil mijn familie nog altijd terug naar hun geboortegrond. Maar of dat er ooit nog van komt?

Herkomstgebieden van allochtonen