Background image

terug

Vraag 28

Je bent onlangs naar een schoolfeest geweest. Het was een leuk feest en je hebt veel plezier gehad met je vrienden. Je was vooral erg tevreden over de muziek die de dj draaide. De volgende ochtend werd je wakker en je hoorde een hoge pieptoon. Pas na enkele uren was de pieptoon weer verdwenen.
Omdat je er niet helemaal gerust op was, ging je zoeken op internet. Daar las je enkele artikelen over gehoorschade bij het beluisteren van harde muziek, onder andere de tekst Domoren verpesten gehoor waarin verwezen wordt naar de site www.oorcheck.nl. Je bent wel geschrokken van wat je daar las: bij meer dan 85 decibel aan geluid is oorbescherming tijdens het werk al verplicht. Boven 120 decibel gaat geluid echt pijn aan de oren doen.
Je wilt er nog meer over weten en besluit een bezoek te brengen aan de website van de Nationale Hoorstichting, www.hoorstichting.nl. Daar lees je ten eerste de informatie dat meer dan 20.000 jongeren jaarlijks gehoorbeschadiging oplopen in Nederland en ten tweede dat oorsuizingen en een hoge pieptoon de eerste tekenen van gehoorbeschadiging kunnen zijn. Er staat ook een waarschuwing: voor een veilig gebruik van je mp3-speler mag je de volumeknop op maximaal 60% zetten bij het gebruik van oordopjes en op maximaal 70% bij het gebruik van een koptelefoon.
Ergens anders op internet vind je nog een interessante tabel. Daaruit blijkt wel, dat geluid veel eerder schadelijk kan zijn dan veel jongeren blijkbaar denken en dat een disco soms het hardst denkbare lawaai produceert.

Aantal decibel Geluid
10 Ritselende bladeren
70 Stofzuiger
80 Drukke verkeersweg
100 Geweerschot, mp3-speler op hoogste stand
110 Cirkelzaag
120 Kettingzaag, rockconcert
130 Pijngrens, discotheek
150 Startend straalvliegtuig


Een artikel voor de schoolkrant
Schrijf een artikel voor de schoolkrant over gehoorschade bij jongeren.
In dit artikel
  • noem je de aanleiding voor jou om het artikel te schrijven;
  • vertel je welke twee stukjes informatie je vond op www.hoorstichting.nl;
  • geef je jouw mening over de ernst van de gehoorbeschadiging van Nederlandse jongeren;
  • gebruik je twee gegevens uit de tabel om je mening kracht bij te zetten;
  • noem je de waarschuwing van de Nationale Hoorstichting welke percentages van het volume van mp3-spelers veilig zijn bij oordopjes en koptelefoons;
  • verwijs je naar de website www.oorcheck.nl waar volgens de tekst Domoren verpesten gehoor iedereen zijn gehoor kan meten;
  • wens je dat alle lezers verstandig zullen omgaan met harde muziek.
Verzin een pakkende titel en vergeet niet je naam en klas onder het artikel te zetten.