Background image

terug

Vraag 28

Het is begin maart. Je zit bij de eerste les biologie na de krokusvakantie. Na wat verhalen over carnaval komt er een discussie op gang over ‘drinken’. “Enkele glaasjes per dag is toch gezond?” “Als je vooraf goed eet, is er niks aan de hand!” “Bij ‘drinktest.nl’ manipuleren ze volgens mij.” “Die video over verslaving was volgens mij ook zwaar overdreven!” Een half uur lang stoere verhalen,
persoonlijke ervaringen en de nodige vragen aan de docent.
Jullie besluiten te gaan kijken of er een deskundige wat betreft alcoholgebruik kan worden uitgenodigd. Die deskundige moet dan voor de vierde klassen van de school een verhaal over Jeugd en alcohol gaan houden en vragen van leerlingen beantwoorden. Jullie gaan op zoek naar adressen. De docent biologie zal er met de directie over praten in verband met de financiën en de beschikbare ruimte.

De volgende les heeft iemand een geschikt adres: Alcoholvoorlichting, Postbus 500, 3440 AM in Woerden. Er zijn ook nieuwe vragen: over verschillen in drankgebruik tussen de stad en het platteland en over het drinken door de jeugd in andere landen.
Vragen genoeg om een deskundige uit te nodigen, maar wat kost zo iemand?
Kan zoiets vóór 1 mei geregeld worden? Kan het overdag of alleen ’s avonds?

Jij gaat de brief schrijven aan het bureau Alcoholvoorlichting.

Schrijf de brief aan het bureau Alcoholvoorlichting waarin je vraagt of iemand van het bureau bij jullie op school voorlichting over alcoholgebruik kan komen geven.
Je stelt je voor en legt uit wie de doelgroep vormen: de leerlingen van de vierde klassen van jouw school. Je noemt de aanleiding voor het schrijven van de brief en vermeldt ten minste twee punten die in de biologieles zijn genoemd. Je stelt ook de nieuwe vragen die daarna bij jullie zijn opgekomen. De vraag van een vriendin, of jongens sneller dronken zijn dan meisjes, zet je er ook in. Verder vraag je naar de kosten en of een datum vóór 1 mei haalbaar is. Jullie hebben een voorkeur voor overdag, maar ’s avonds vinden jullie ook goed. In verband met de planning hoop je op een snelle reactie.

Je dateert je brief op 15 maart 2007.
Je moet bovenstaande gegevens in een logische volgorde in de brief opnemen.