Background image

terug

Vraag 17

Pannen moeten aan een aantal eisen voldoen. Bij de keuze van de materialen waarvan men pannen maakt, houdt men rekening met een aantal eigenschappen van die materialen. Alle materialen hebben voor- en nadelen.
In de onderstaande tabel worden de eigenschappen van materialen, waarvan een pan kan worden gemaakt, met elkaar vergeleken.

materiaal hittegeleiding aantasting door zuren / zouten levensduur materiaal
aluminium ++ wel +
gietijzer + wel ++
koper +++ wel +++
plaatstaal + wel +
roestvast staal + niet +++


+ = matig; ++ = gemiddeld; +++ = goed

Een goede geleider zorgt dat de warmte snel over de hele pan wordt verspreid. Bij een slechte geleider wordt het deel van de pan direct boven de warmtebron heet. Het duurt veel langer voordat de rest van de pan ook heet is. Het eten direct boven de warmtebron brandt sneller aan.
Je wordt gevraagd om een goede koekenpan te ontwerpen van plaatstaal. Plaatstaal is een goedkoop materiaal, maar het heeft nadelen. Om roesten te voorkomen kun je, behalve emailleren, het plaatstaal beschermen door het te bedekken met een laagje van een ander metaal. Om de geleiding te verbeteren kun je in de bodem van de koekenpan een extra metaallaagje aanbrengen.
Hieronder staat een doorsnedetekening van zo’n pan.Welk metaal zou jij als beschermlaag kiezen en welk metaal als extra laag in de bodem?
Geef een verklaring voor je keuzes aan de hand van de gegevens in bovenstaande tabel.