terug
Vraag 17
Pannen moeten aan een aantal eisen voldoen. Bij de keuze van de materialen waarvan
men pannen maakt, houdt men rekening met een aantal eigenschappen van die
materialen. Alle materialen hebben voor- en nadelen.
In de onderstaande tabel worden de eigenschappen van materialen, waarvan een pan kan
worden gemaakt, met elkaar vergeleken.
materiaal | hittegeleiding | aantasting door zuren / zouten | levensduur materiaal |
aluminium | ++ | wel | + |
gietijzer | + | wel | ++ |
koper | +++ | wel | +++ |
plaatstaal | + | wel | + |
roestvast staal | + | niet | +++ |
+ = matig; ++ = gemiddeld; +++ = goed
Een goede geleider zorgt dat de warmte snel over de hele pan wordt verspreid. Bij een
slechte geleider wordt het deel van de pan direct boven de warmtebron heet. Het duurt
veel langer voordat de rest van de pan ook heet is. Het eten direct boven de warmtebron
brandt sneller aan.
Je wordt gevraagd om een goede koekenpan te ontwerpen van plaatstaal. Plaatstaal is een
goedkoop materiaal, maar het heeft nadelen. Om roesten te voorkomen kun je, behalve
emailleren, het plaatstaal beschermen door het te bedekken met een laagje van een ander
metaal. Om de geleiding te verbeteren kun je in de bodem van de koekenpan een extra
metaallaagje aanbrengen.
Hieronder staat een doorsnedetekening van zo’n pan.
Welk metaal zou jij als beschermlaag kiezen en welk metaal als extra laag in de bodem?
Geef een verklaring voor je keuzes aan de hand van de gegevens in bovenstaande tabel.