Background image

terug

Vraag 32

Analyse maatschappelijk vraagstuk: Overlast door coffeeshops

Inleiding

In 2009 hebben de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom officieel besloten om te stoppen met het gedoogbeleid. Vanaf 16 september 2009 mogen nergens meer softdrugs verkocht worden, ook niet in de coffeeshops. De coffeeshops kunnen vanaf die datum dus alleen nog koffie, thee, frisdrank en andere versnaperingen verkopen, of moeten hun deuren sluiten.

De reden om te stoppen met het gedoogbeleid is de overlast van drugstoeristen en drugscriminaliteit in deze gemeenten. Het gaat, zo zeggen de gemeenten, onder andere om het intimideren van omwonenden, straatcriminaliteit, witwassen van geld, bedreiging en afpersing.

Het besluit om te stoppen met het gedoogbeleid werd natuurlijk niet van de een op de andere dag genomen. In tekst 1 van het tekstboekje kun je lezen dat Omroep Brabant al in 2007 over de overlast van coffeeshops en drugstoeristen heeft bericht. De tekst is een gedeelte van het nieuwsoverzicht van de berichten die bij Omroep Brabant over de overlast van coffeeshops en drugstoeristen zijn verschenen.

In deze paragraaf staat dat de politie een zerotolerancebeleid zal voeren tegen bijvoorbeeld urineren op straat en het samenscholen van drugstoeristen. Een zerotolerancebeleid houdt in dat zelfs het kleinste delict niet geaccepteerd wordt, maar bestraft wordt.
→ Leg uit dat dit beleid ook een preventieve werking kan hebben.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Nieuwsoverzicht coffeeshops