Background image

terug

Vraag 31

Er zit een lange periode van vier jaar tussen het uitroepen van de onafhankelijkheid door Indonesië en de soevereiniteitsoverdracht door Nederland. Daarover gaan de volgende beweringen:

  1. De Nederlandse regering was van mening dat er veel voorbereiding en papierwerk nodig was voor een officiële erkenning van Indonesië.
  2. De Nederlandse regering was van mening dat het bezit van Nederlands-Indië van groot belang was voor de economische ontwikkeling van Nederland.
  3. De Nederlandse regering was van mening dat Nederland minder macht en aanzien zou hebben als Nederlands-Indië als kolonie verloren zou gaan.
  4. De Nederlandse legerleiding wilde eerst Duitsland en Japan verslaan vóórdat zo’n belangrijke beslissing als soevereiniteitsoverdracht werd genomen.
  5. De Nederlandse legerleiding wilde Nederlands-Indië heroveren, maar werd tot twee maal toe militair verslagen door de nationalisten onder leiding van Soekarno.
→ Welke twee beweringen geven een verklaring voor deze lange periode tussen het uitroepen van de onafhankelijkheid van Indonesië en de soevereiniteitsoverdracht door Nederland? Schrijf alleen de nummers op.