Background image

terug

Vraag 33

Inleiding
Op school kreeg je van je leraar Engels een artikel uit de krant The Sunday Independent over de problemen rond het drankgebruik van jongeren in Ierland.
(zie tekst 11) Je weet dat jongeren in Nederland een legitimatiebewijs bij zich moeten hebben en onder de 16 helemaal geen alcohol mogen kopen, maar dat veel uitgaansgelegenheden zich niet zo precies aan de regels houden.
Het onderwerp spreekt je erg aan, omdat je weet dat veel jongeren als ze dronken zijn, agressief en gewelddadig kunnen worden.
Je vindt dus dat drankmisbruik zeker moet worden aangepakt.
→ Je besluit om een ingezonden brief te sturen aan de redactie van de krant.
Het adres is:
The Sunday Independent
90 Middle Abbey Street
Dublin 1
Ireland

Opdracht
→ Schrijf de brief (in het Engels!) aan The Sunday Independent en gebruik de informatie uit de inleiding bij het uitwerken van de volgende punten:

  • Stel jezelf voor (naam, leeftijd, geslacht, woonplaats, land)
  • schrijf welk artikel je op school gelezen hebt.
  • Schrijf of je wel/niet zelf uitgaat en hoe vaak/waarom niet.
  • Schrijf waarom het artikel je aanspreekt.
  • Vertel dat je het heel goed vindt dat het drankmisbruik onder jongeren wordt aangepakt en
  • dat je je afvraagt waarom sommige mensen hier niets tegen willen doen.
  • Vertel dat je het jammer vindt dat men zich niet altijd aan deze maatregelen houdt.
  • Vertel welke maatregelen er in Nederland gelden (zie inleiding.)
  • Schrijf als slotzin dat je hoopt dat The Sunday Independent je brief plaatst.brief


Aanwijzingen Maak een logische alinea-indeling en sla na elke alinea een regel over. Denk aan je eigen adres en dat van The Sunday Independent, de datum, de aanhef en de afsluiting. (Om je te helpen staat op de volgende pagina een lijstje met voorbeelden van adresconventies.) Gebruik minstens 100 en niet veel meer dan 140 woorden: datum, adres en aanhef tellen niet mee. Noteer het aantal woorden van de inhoud van de brief links bovenaan de pagina. Beoordeling Bij de beoordeling wordt er niet alleen op gelet of je correct Engels gebruikt hebt, maar ook of je brief een goedlopend geheel is. Verder wordt beoordeeld of je alle (9) elementen van de opdracht hebt uitgevoerd. Je mag ook best zelf iets (zinvols) toevoegen, maar let op het aantal woorden.