Background image

terug

Vraag 36

Zoals veel scholieren in 4 vmbo, moet Jennifer ook stage lopen. Ze heeft er voor gekozen om stage te lopen bij een krant, omdat ze graag journalist wil worden. Ze loopt een weekje mee met journalist Bert. Jennifer krijgt de opdracht om deze week een economisch artikel te schrijven over de arbeidsmarkt. Ze heeft een opzetje gemaakt, maar ze twijfelt over een aantal zaken. Gelukkig krijgt ze hulp van Bert. Jennifer vraagt hem om de juiste woorden in te vullen in het artikel dat zij heeft geschreven.

Banengroei belangrijk voor de economie
Den Haag 3 december 2007
In het tweede kwartaal van dit jaar waren er meer banen voor werknemers dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. Dat is goed nieuws van het …(1)… (CBS/Nibud).

Vrijwel alle bedrijfstakken droegen bij aan de groei. De helft van de toename vond plaats in de zakelijke dienstverlening, dus in de …(2)…(primaire sector/secundaire sector/tertiaire sector/quartaire sector). Door de weer goed lopende economie ontstaan extra banen die veel werkgevers eerst tijdelijk invullen. Werkgevers roepen voor tijdelijke invulling van banen met name de hulp in van de …(3)… (vakbonden/uitzendbureaus/Europese Unie).

Het is te hopen dat de banengroei de komende tijd redelijk bij te benen is. Als …(4)…(het aanbod van/de vraag naar) arbeid achterblijft bij …(5)… (het aanbod van/de vraag naar) arbeid, dan zouden we wel eens te maken kunnen krijgen met loonstijgingen met alle gevolgen van dien. Er is dan sprake van een …(6)…(krappe/ruime) arbeidsmarkt.

Als de lonen stijgen en de arbeidsproductiviteit …(7)…(wel/niet/evenveel) meestijgt, dan zou dat kunnen betekenen dat de Nederlandse producten duurder worden. Hierdoor …(8)…(verbetert/verslechtert) de internationale concurrentiepositie van Nederland.


Loonstijgingen kunnen ook tot gevolg hebben dat bedrijven overstappen naar een …(9)…(kapitaalintensievere/arbeidsintensievere) manier van produceren.


Met het oog op de vergrijzing, die leidt tot een …(10)…(toename/afname) van de beroepsbevolking, is het van belang dat het aantal …(11)…(actieven/nietactieven) op peil blijft. Deze groep betaalt door afdracht van premies voor de …(12)… (werknemersverzekeringen/volksverzekeringen) het inkomen van de 65-plussers in Nederland (AOW).

Wat kan de overheid doen om meer mensen aan het werk te krijgen? Ze zou in de inkomstenbelasting de arbeidskorting kunnen …(13)…(verhogen/verlagen) zodat het aantrekkelijker wordt om te gaan werken.
De pensioengerechtigde leeftijd zou …(14)…(verhoogd/verlaagd) kunnen worden. Ook zou de overheid de regels voor het afgeven van een werkvergunning voor buitenlandse werknemers kunnen versoepelen. Door werkgeversorganisaties wordt zelfs gesproken over het …(15)… (verlengen/verkorten) van de werkweek.

Kortom: het is noodzakelijk dat de deelname aan het arbeidsproces stijgt!

Welke woorden moet Bert invullen in het artikel 'Banengroei belangrijk voor de economie'?
Zet achter de getallen 1 tot en met 15 een van de woorden die tussen haakjes staan.