Background image

terug

Vraag 43

VERDER LEREN, WAAROM ZOU IK?
DE LEERPLICHTWET IS VERANDERD


Te veel jongeren verlaten school op een te jonge leeftijd en vinden geen baan.
Dat is zonde, want met een goed diploma is het makkelijker om later een leuke baan te vinden. Dus is het belangrijk om langer op school te blijven, goede stages te lopen en je voor te bereiden op je toekomst. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft daarom de leerplichtwet aangepast.

Vanaf 1 augustus 2007 geldt de zogenoemde kwalificatieplicht. Dit betekent dat alle jongeren tot hun 18e verjaardag een volledig onderwijsprogramma moeten volgen, gericht op het behalen van een startkwalificatie. De startkwalificatie is een diploma van een mbo2-, havo- of vwo-opleiding. De kwalificatieplicht hoeft niet meteen te betekenen dat je vijf dagen per week in de schoolbanken moet zitten. Het is ook mogelijk om leren en werken te combineren om aan de kwalificatieplicht te voldoen. Een voorbeeld daarvan is de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) in het mbo.

Jacoba uit klas 4 leest de aanpassing in de leerplichtwet. Ze vindt de aanpassing van de leerplicht maar onzin. Ze zegt: “Door deze maatregel gaat volgens mij de werkloosheid echt niet dalen.”
→ Geef een argument voor de mening van Jacoba.