In de afbeelding hiernaast zijn een deel van een
sojaplant en twee sojabonen weergegeven.
Sojabonen worden in allerlei
voedingsmiddelen verwerkt, onder andere
in vleesvervangende producten.
Door genetische manipulatie is het gelukt
om bij sojaplanten genen van andere soorten
in te bouwen. Een plant met zo’n ’nieuw’
gen noemt men een transgene plant.
De bonen van een bepaalde transgene
sojaplant bevatten meer plantaardig eiwit
dan gewone sojabonen.
Een andere transgene sojaplant is
ongevoelig geworden voor het onkruidbestrijdingsmiddel
glyfosaat. Glyfosaat
wordt door planten opgenomen. Het
onkruid gaat daardoor dood, maar een
transgene sojaplant niet. Uit onderzoek is
gebleken dat in het milieu achtergebleven,
niet opgenomen glyfosaat sneller wordt
afgebroken dan andere
onkruidbestrijdingsmiddelen.
In de tekst wordt een bepaalde eigenschap van een transgene sojaplant genoemd. Door
deze eigenschap zijn de bonen van deze plant extra geschikt om verwerkt te worden in
vleesvervangende producten.
Leg dit uit.