Johan is na zijn veertigste aanzienlijk dikker geworden. Zijn huisarts raadt hem aan af te
vallen.
In een restaurant heeft hij de keuze uit twee dagmenu's:
Menu 1: 150 g aardappelen, 300 g spinazie, een gekookt ei (50 g) en 150 g magere yoghurt.
Menu 2: 200 g macaroni, 75 g kip, 150 g vla en een banaan van 135 g.
Samenstelling en verbrandingswaarde van enkele voedingsmiddelen per 100 g (naar: Nederlandse Voedingsmiddelentabel) | ||||||
eiwitten | vetten | kool- hydraten |
kalk | ijzer | verbrandings- waarde | |
gram | gram | gram | mg | mg | kJ | |
aardappelen banaan ei kip macaroni magere yoghurt spinazie vla | 2 1 14 20 4 3 2 3 | - - 10 10 1 - - - | 19 22 - - 24 4 1 15 | 10 10 - 10 - 125 125 125 |
0,5 0,5 1,2 2,0 0,4 - 3,0 0,1 | 360 390 620 720 510 130 40 420 |