Background image

terug

Vraag 36



De Noord-Amerikaanse boskikker legt in het voorjaar eitjes in kleine plasjes water. De eitjes, wel zo’n 1000 tot 3000 per kikkerpaar, vormen samen het kikkerdril. In dit kikkerdril ontwikkelen de eitjes zich tot kikkervisjes. Kikkervisjes eten voornamelijk algen. De volwassen boskikkers eten insecten en slakken.

Kikkervisjes eten soms eitjes en larven van de eigen soort. Dit wordt kannibalisme genoemd. Bij de boskikkers die hun eitjes in kleine plasjes leggen, lijkt dit minder vaak voor te komen. De kikkervisjes in zo’n plasje zijn van ongeveer gelijke leeftijd. Onderzoekers vragen zich af of eitjes en jonge kikkervisjes alleen opgegeten worden door oudere kikkervisjes.
Ze doen een experiment om dit te onderzoeken. Ze vullen twee aquariumbakken met water: bak 1 en bak 2. In beide bakken laten ze een gelijk aantal kikkereitjes uitkomen. Alleen in bak 2 laten ze ook een aantal oudere kikkervisjes los. De overige omstandigheden zijn gelijk.
Elke dag tellen ze in beide bakken het aantal overlevende eitjes en jonge kikkervisjes. Ze zetten de resultaten uit in een diagram (zie de afbeelding).

De onderzoekers trekken een conclusie uit de resultaten om een antwoord te geven op de onderzoeksvraag.
Schrijf deze conclusie op.