Background image

terug

Vraag 39

Bij katten komen verschillende bloedgroepen voor. De meest voorkomende groep wordt bloedgroep A genoemd. Bloedgroep B is veel zeldzamer. Bloedgroep A wordt bij katten bepaald door een dominant gen (R). Katten die homozygoot recessief zijn (rr), hebben bloedgroep B. Katten met bloedgroep B maken veel antistoffen tegen rode bloedcellen van bloedgroep A. Dit kan problemen opleveren als een poes met bloedgroep B jongen krijgt met bloedgroep A. In de moedermelk van zo’n poes bevinden zich veel antistoffen tegen bloedgroep A. Als een jong poesje met bloedgroep A direct na de geboorte deze melk drinkt, kan het daardoor sterven. Door van tevoren de bloedgroep van moeder poes en haar pasgeboren jongen te bepalen, kan vastgesteld worden of het veilig is de jongen te laten drinken bij de moeder.

Poes Tijgertje is zwanger. Er wordt wat bloed afgenomen om haar bloedgroep te bepalen. Eén druppel bloed wordt gemengd met antistoffen tegen bloedgroep A, een tweede druppel met antistoffen tegen bloedgroep B. De resultaten van deze bepalingen worden in het schema hieronder weergegeven.

klontering?
druppel 1 + antistoffen tegen bloedgroep A ja
druppel 2 + antistoffen tegen bloedgroep B nee

→ Wat is de bloedgroep van Tijgertje? Leg ook uit of het genotype voor de bloedgroep van Tijgertje door deze bepaling kan worden vastgesteld.
Schrijf je antwoord zó op:
bloedgroep:...................................................................................
genotype kan wel/niet bepaald worden, want .................................