Background image

terug

Schrijfopdracht

Schrijfopdracht

De school waarop jij zit, is net verhuisd naar een nieuw gebouw. De directie heeft rekening willen houden met de wensen van leerlingen en heeft daarom allerlei werkgroepen opgericht om mee te denken over de inrichting van de school. In een van deze werkgroepen kan meegepraat worden over het eten, drinken en snoep dat in de kantine verkocht gaat worden. Jij bent lid van deze werkgroep.

Omdat steeds meer jongeren te kampen hebben met overgewicht, wil de directie vooral de verkoop van gezond eten en drinken stimuleren en de verkoop van snoep beperken. Jullie werkgroep is hiermee aan de slag gegaan en er is een gezond en lekker aanbod aan eten en drinken gekomen.

Jij schrijft, namens de werkgroep, een stuk voor de schoolkrant. Hierin stel je de werkgroep voor, leg je uit waarom voor een gezond aanbod in de kantine gekozen is en waarom gezond eten zo belangrijk is. Ook probeer je de leerlingen enthousiast te maken voor de keuze van de werkgroep.

Bij je zoektocht naar informatie over het onderwerp vond je in de krant het artikel Eten en snoep bekennen kleur, over kleurstoffen in snoep. Via Google kwam je terecht op de website degezondeschoolkantine.nl. Daar las je onder andere dat steeds meer jongeren ongezond eten. Ook weten veel jongeren niet wat de Schijf van Vijf is. Dat is erg jammer, want juist als je in de groei bent, is eten zoals in de Schijf van Vijf wordt aanbevolen heel belangrijk. Gezond eten vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht en lichaam. Dat zorgt weer voor een kleinere kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. Van de Nederlandse jongeren is 15% te zwaar. Het is dus erg belangrijk dat jongeren kiezen voor eten waar hun lijf iets aan heeft. Zeker op school, in de schoolkantine, zou gezond eten gemakkelijk verkrijgbaar moeten zijn.