Background image

terug

Vraag 29

Jouw school ligt net buiten de bebouwde kom te midden van veel groen, dat grenst aan een natuurgebied. De omgeving is niet alleen mooi, maar voor jullie ook ideaal door de aanwezigheid van verschillende sportvelden bij de school. Aan het begin van een les lichamelijke opvoeding (LO) vertelt de leraar aan jullie klas dat de ruime gelegenheid voor klassikaal buiten sporten binnen afzienbare tijd waarschijnlijk zal verminderen. De avond tevoren heeft de gemeenteraad gesproken over het plan achter het schoolgebouw een nieuwe weg aan te leggen. De gemeente wil hiermee een dit jaar geopend bezoekerscentrum beter bereikbaar maken voor dagjesmensen. Ook zal er een café-restaurant worden gebouwd, waardoor de horeca in het dorp een stimulans krijgt. Hiervoor moeten enkele sportvelden verdwijnen, waardoor de sportlessen vaker binnen zijn en de leerlingen regelmatig naar veel verderop gelegen sportvelden moeten fietsen.
Jullie zijn het hier absoluut niet mee eens. Iemand voorziet problemen bij de organisatie van de bekende sporttoernooien op jullie school met Pasen en in de meivakantie. Enkele klasgenoten geven aan dat er in jullie gemeente steeds vaker groen wordt opgeofferd aan nieuwbouw en uitbreiding van wegen. Zij stellen dat zonder de sportvelden rond jullie school het gebouw maar een saaie indruk zal maken. Ook je leraar bevestigt dit alles en voegt er nog aan toe dat hij vindt dat de sportvelden buiten onmisbaar zijn voor jongeren. Volgens hem gaat er weinig boven buiten sporten en hij ziet geen voordelen in lessen LO op de sportvelden verder weg.
Iemand roept dat het hoog tijd wordt om het gemeentebestuur duidelijk te maken hoe jullie over deze plannen denken.
Enkelen stellen voor om namens de klas een artikel te schrijven in de krant. Je gymleraar voelt wel iets voor dit idee. Jij besluit het artikel te schrijven. Je gaat ervoor zorgen dat straks elke lezer weet wat de plannen van de gemeente inhouden, wat dat voor jullie school betekent en wat jullie daarvan vinden. Ook doe je een oproep aan de gemeenteraad om de sportvelden te behouden.

Schrijf het artikel voor de krant. Gebruik daarvoor de bovenstaande gegevens en eventueel de tekst Fietsers en wandelaars op pad. Je mag ook zelf gegevens bedenken.
Besteed in jouw artikel aandacht aan de volgende onderwerpen:

  • de aanleiding voor het schrijven van dit artikel: plan gemeenteraad;
  • twee redenen voor plan gemeenteraad;
  • jullie standpunt over het plan van de gemeenteraad;
  • argument voor jullie standpunt: verdwijnen sportvelden;
  • vier verschillende nadelige gevolgen van het verdwijnen van de sportvelden;
  • oproep aan de gemeenteraad voor behoud sportvelden.
Maak er een samenhangend geheel van en zet er een passende titel boven.
Zet je naam onder het artikel en vermeld je school en klas.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Fietsers en wandelaars op pad