Background image

terug

Vraag 8

‘Camera in woning schendt privacy insluiper’

EMMEN - De politie Drenthe heeft videobeelden van een insluiper op internet gezet. Daarmee wordt de privacy van de insluiper geschonden, meent de Bond van Wetsovertreders. De bond diende vrijdag een klacht over het voorval in bij de Nationale Ombudsman.
De beelden laten zien hoe de verdachte de woonkamer doorzoekt van een 88-jarige vrouw uit Emmen. De camera’s zijn opgehangen door de familie van de vrouw, omdat het niet de eerste keer was dat de man binnensloop. De familie droeg de beelden over aan de politie.
Volgens de bond mogen verdachten in winkels worden gefilmd. “Maar in woonhuizen gaat dat te ver”, aldus een woordvoerder. “De stap naar de Ombudsman is een soort proefproces om erachter te komen hoe ver mensen kunnen gaan.”
Voor het openbaar maken van een dergelijke video is toestemming nodig van de officier van justitie. Dat is in dit geval ook gebeurd.

naar: www.metronieuws.nl van 24 oktober 2009

De tekst laat zien dat twee centrale uitgangspunten van de rechtsstaat met elkaar kunnen botsen. Eén van deze twee centrale uitgangspunten van de rechtsstaat is rechtsbescherming: de overheid moet de rechten van de burgers beschermen.
→ Wat is het andere uitgangspunt van de rechtsstaat waarmee het uitgangspunt van rechtsbescherming in conflict kan zijn?